Mykerökukkaisallergia
Kirjaudu
Ihokosketusallergia mykerökukkaiskasveille on eri asia kuin siitepölyallergia. Kosketusallergiset saavat iho-oireita, kun ainetta joutuu iholle.
Kosketusallergiaa tutkitaan lapputesteillä, joissa testiaineena on tavallisimmin mykerökukkaisseos ja joskus myös seskviterpeenilaktoniseos. Seskviterpeenilaktonit ovat mykerökukkaisissa kasveissa esiintyviä allergiaa aiheuttavia aineita.
Mykerökukkaisallergisen tulee välttää kasvien koskettelua. Allergiaoireita voi saada myös ilmateitse. Lisäksi on mahdollista, että mykerökukkaisallerginen saa oireita kyseisiä kasveja sisältävästä kosmetiikasta. Tällaisia kosmetiikkatuotteita kannattaa välttää tai ainakin kokeilla varoen. Kosketusallerginen voi syödä turvallisesti tämän ryhmän syötäväksi kelpaavia kasveja kuten ruokasalaattia ja auringonkukansiemeniä.
Kosmetiikassa käytetään esimerkiksi seuraavia mykerökukkaiskasveja (suluissa kasvin inci-nimi):
Arnikki (Arnica montana), aaprottimaruna (Artemisia abrotanum), alppitähti (Leontopodium alpinum), mali eli koiruoho (Artemisia absinthium), siankärsämö (Achillea millefolium), jalosauramo (Anthemis nobilis), takiainen (Arctium lappa, Arctium majus, Arctium minus), pujo (Arthemisia vulgaris), kaunokainen (Bellis perennis), kehäkukka (Calendula officinalis), ruiskukka (Centaurea Cyanus), kamomillasaunio (Chamomilla recutita), Chrysantemum indicum, reunuspäivänkakkara (Chrysantemum parthenium), Chrysantemum sinense, sikuri (Cichorium intybus), artisokka (Cyanara scolymus), punahattu (Echinaceae angustifolia), päivänhattu (Echinaceae pallida), auringonhattu (Echinaceae purpurea), Eupatorium purpureum, auringonkukka (Helianthus annuus), olkikukat (Helichrysum), maarianohdake, huopakeltano (Hieracium pilosella ), (Silybum marianum), kultapiisku (Solidago virgaurea, Solidago odora), pietaryrtti (Tanacetum vulgare), voikukka (Taraxacum officinale), ruokasalaatti (Ulva lactuca).